Doelen van het onderwijs

Document Schoolregels

Warm en Duidelijk

Als leerling voel je je thuis op het Kaj Munk College. Dit blijkt uit onderzoek, maar we horen het ook dagelijks. In de brugklas worden de mentoren geassisteerd door leerlingen uit de bovenbouw, die we leerling-mentoren noemen. Zij bouwen een persoonlijke band op met de brugklassers, zodat ook deze zich doorgaans snel thuis voelen. Wij zijn trots op de warme, gemoedelijke sfeer. Leerlingen gaan in de regel op een prettige en sociale manier met elkaar om. Binnen de school hebben we afspraken die hierbij ondersteunen. Je vindt deze afspraken als bijlage bij de schoolgids. Ook de relatie tussen leerlingen en docenten is over het algemeen bijzonder goed. Docenten en mentoren hebben een open houding tegenover je en nemen je serieus.

Leerlijnen

Als je naar de brugklas gaat, kies je de leerlijn die het beste bij jou past! Elke week werk je vier uur samen met andere leerlingen aan projecten. Zo leer je op actieve en creatieve wijze allemaal vaardigheden die je de rest van je leven heel goed kan gebruiken. De leerlingen in alle 2de klassen volgen ook 1 van de leerlijnen naar keuze. In schooljaar 25-26 zullen alle leerlingen in de onderbouw klassen 4 uur per week 1 van de leerlijnen volgen.

Technasium 
Op het Technasium werken we samen met bedrijven die echte uitdagingen hebben, en ze vragen onze leerlingen om slimme oplossingen te bedenken. Het is een spannende plek waar jij jouw ideeën tot leven kunt brengen! 

Art & Design 
Bij Art & Design krijg je de kans om je artistieke talenten te ontdekken en te laten groeien. We werken met uitdagende opdrachten, onderzoeken en bijzondere materialen om de mooiste kunstwerken te maken.

Sport & Lifestyle  
Hou je van sporten, bewegen en een gezonde levensstijl, dan is dit jouw plek. Je kunt deelnemen aan allerlei sportieve activiteiten en leren over de maatschappelijke impact van sport. Wij staan klaar om je te helpen uitblinken in de wereld van Sport & Lifestyle! 

Digital Discoveries 
Ben jij gefascineerd door computers, technologie en de digitale toekomst? In onze leerlijn Digital Discoveries leer je alles over de nieuwste technologische trends, programmeren, digitale creativiteit en nog veel meer. 

Kunst en Cultuur

Twee keer per jaar is de aula ingericht als theater. In november is er een Open Podium en in februari en theatervoorstelling, Voor en door leerlingen onder leiding van onze enthousiaste dramadocenten. Hier kunnen leerlingen laten zien wat voor talent ze hebben op het gebied van zang, dans, poëzie, cabaret en meer.

Al jaren staat het Kaj Munk College in de gemeente Haarlemmermeer bekend als een school met extra aandacht voor kunst en cultuur. Dit uit zich in een breed kunstvakaanbod in de onderbouw, zoals Beeldende vorming tekenen (BV2), handvaardigheid (BV3), drama en muziek. Hier is de leerlijn Art en Design nog aan toegevoegd.

Aan vakken als drama en beeldende vorming zijn verdiepende excursies en/of voorstellingen/exposities gekoppeld. Verder is het vak ckv (culturele kunstzinnige vorming) verplicht in het voorexamenjaar van de mavo, havo en vwo. Deze vakken worden ondersteund door inspirerende excursies, workshops en experts in de les.


Computers en andere voorzieningen

In het schooljaar 2024-2025 verwachten we dat tot en met klas 4 alle leerlingen een eigen laptop bij zich hebben. Deze gebruik je voor het maken van opdrachten, verslagen, interactief leren, formatief toetsen, voor het opzoeken van gegevens en natuurlijk voor je huiswerk. Je krijgt, net als iedere leerling, een eigen mailadres.

De school zelf beschikt over prima ICT-faciliteiten. Zo zijn er ook nog aantal computerlokalen, een sciencelab en computereilanden met up-to-date PC-systemen. Draadloos internet is in de gebouwen en op het buitenterrein overal beschikbaar. Wij hebben zoals dat heet “single sign on” dat betekent één inlog voor alle applicaties. Alle lokalen hebben een touchscreen met vele toepassingsmogelijkheden. Voor bepaalde vakken zijn moderne, goed geoutilleerde vaklokalen ingericht (o.a. voor aardrijkskunde, biologie, tekenen (is BV2), handvaardigheid (is BV3), O&O, drama en muziek). Tijdens studie-uren, pauzes en na afloop van de lessen kun je gebruik maken van de mediatheek met studietafels, boeken en computers. De openingstijden van de mediatheek kan je vinden bij de ingang van de mediatheek. elke dag van 10.30 uur tot 13.00 uur behalve op vrijdag.  In de mediatheek is ook een stilteruimte. Om rustig te studeren kun je in beide gebouwen op diverse plekken terecht. Er zijn in totaal drie aula’s (waarvan twee met kantinevoorzieningen) en twee ruime pleinen waar de leerlingen hun pauzes kunnen doorbrengen. 

Toptalent, bewegen en sport 

Als je op hoog niveau sport, danst, muziek maakt of in iets anders op topniveau meedraait, dan heeft de school een toptalentenbeleid. Jij of je ouders/verzorgers nemen dan contact op met de toptalentcoördinatoren. Zij begeleiden je om je drukke programma buiten school te combineren met goede studieresultaten op school. Het Kaj Munk College heeft van het Olympisch Netwerk Noord-Holland het predicaat ‘Topsportvriendelijke school’ gekregen.

Het Kaj Munk College biedt het vak lichamelijke opvoeding-2 (LO2) op de mavo aan als eindexamenvak, omdat we bewegen en de kennis daarover belangrijk vinden. Voldoende bewegen maakt dat je jezelf goed voelt en dat je er goed en gezond uitziet. In de regel hebben alle leerlingen daarom minstens twee lesuren lichamelijke opvoeding. We beschikken over twee eigen gymzalen. Daarnaast maken we gebruik van gymzalen elders in Hoofddorp en in het voor- en najaar van het sportterrein ‘De Reigers’. Regelmatig zijn er sportdagen en extra activiteiten zoals squash en fitness. In de bovenbouw bieden wij ook nog eens een Sport Oriëntatie Keuzeprogramma aan, waarbij je kennis kunt maken met de vele sportactiviteiten die niet deel uitmaken van het reguliere programma.

Actief en zelfstandig

Een actieve en zelfstandige houding, dat vraagt de moderne maatschappij van mensen. Wij stimuleren die houding door je uitdagende en gevarieerde werkvormen aan te bieden. Naast de leerinhoud besteden wij veel aandacht aan algemene vaardigheden en aan je leerproces, bijvoorbeeld door formatieve evaluatie. Cijfers zijn daarbij minder belangrijk. Met een actieve en zelfstandige leerhouding kun je meer je eigen onderwijsprogramma bepalen. Zo houd je plezier in het leren en dat komt je resultaten ten goede.

Document Pestprotocol Kaj Munk College

Veilig en vertrouwd

Vanzelfsprekend moet je je op school veilig kunnen voelen. Je docenten, je mentor en andere personeelsleden werken aan een goede sfeer binnen de klassen en de schoolgemeenschap als geheel. Als leerling spreken we je aan op je gedrag en je verantwoordelijkheid voor jezelf en anderen, zowel binnen als buiten het klaslokaal.

Wij zijn alert op ongewenst gedrag dat een gevoel van onveiligheid kan geven. Door hierover regelmatig met elkaar in gesprek te zijn proberen we ongewenst gedrag het liefst te voorkomen. We kunnen niet garanderen dat er bijvoorbeeld nooit gepest wordt, maar wel dat wij daar goed en verstandig mee omgaan. Voor de aanpak van pestgedrag is er een pestprotocol. Uitgangspunt bij problemen is steeds dat wij met alle betrokkenen in gesprek gaan en tot afspraken komen.

Ook voor je fysieke veiligheid is op het Kaj Munk College veel aandacht. De school is gevestigd in twee goede, moderne gebouwen die aan hoge veiligheidseisen voldoen. En er zijn genoeg personeelsleden die gekwalificeerd zijn als bhv'er (bedrijfshulpverlener). Het Kaj Munk College neemt deel aan het Haarlemmermeerse convenant ‘De Veilige School’ en werkt in dat kader samen met andere scholen en instanties om zowel de fysieke als sociale veiligheid te blijven garanderen.

Leren buiten het lesprogramma

Als leerling van het Kaj Munk College trek je er regelmatig op uit. In de onderbouw staan veel leuke activiteiten op het programma: kennismakingsactiviteiten, excursies en projecten op het gebied van natuur en cultuur. Zo gaan alle brugklasleerlingen in september drie dagen op kamp, gaan alle tweedeklassers een dag naar het Rijksmuseum in Amsterdam en gaan de derde klassen havo/vwo op veldwerkweek. Tijdens deze week ligt het accent op het doen van (biologie-) onderzoek. De activiteiten zijn terug te vinden in onze jaaragenda.

De examenklassen mavo, havo en vwo gaan aan het begin van het examenjaar op reis. Bilbao, Schotland en London voor havo/vwo, de mavo leerlingen gaan naar Praag.

In de bovenbouw zijn er diverse eendaagse excursies, die in het teken staan van cultuur, wetenschap of oriëntatie op studie en beroep. Ook zijn er meerdaagse studiereizen die aansluiten bij de profilering van de school: de reizen staan in het teken van bèta of van kunst en cultuur.

Buiten de lessen zijn er verschillende clubs actief. Er wordt geschaakt, gedanst, toneelgespeeld en sterren gekeken. Deze clubs worden georganiseerd door en voor leerlingen.

Twee keer per jaar vindt er een voorstelling in de aula plaats. In november is er een Open Podium, voor alle leerlingen die willen dansen, zingen, toneelspelen of een andere act op het toneel willen doen. In februari wordt er een toneelvoorstelling gespeeld door leerlingen onder leiding van onze dramadocenten.

In leerjaar 3 van de mavo doe je een beroep oriënterende stage. Dit is onderdeel van het LOB-programma (Loopbaan Oriëntatie en -begeleiding). De derde klassen havo en vwo doen 30 uur maatschappelijke stage in het kader van burgerschapsvorming. Het is een ‘andere manier van leren’, met als kenmerk dat je iets voor een ander doet. Je krijgt voor de stage geen vergoeding, maar de stage is zeker zinvol en leerzaam. Het gaat om de combinatie van het ‘zelf leren’ en ‘iets voor anderen’ doen.

Het doel is de maatschappelijke participatie en betrokkenheid te vergroten van jongeren. De maatschappelijke stage stimuleert je actieve en zelfstandige houding. Zo ga je zelf op zoek naar een stageplaats, je maakt afspraken over de werkzaamheden en je voert deze uit. Je raakt bekend met andere groepen mensen in de samenleving, waardoor begrip en respect voor elkaar gestimuleerd worden. Veel maatschappelijke stages worden gedaan bij non-profit organisaties, zoals sport-, culturele en maatschappelijke instellingen. Wij zien veel raakvlakken tussen de doelstellingen van de maatschappelijke stage en de speerpunten van de school. Volgens de richtlijnen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is de stage niet meer verplicht, maar het Kaj Munk College vindt de maatschappelijke stage een belangrijk onderdeel van de opleiding.


Extra leerling ondersteuning

Vanzelfsprekend zijn alle docenten erop gericht je tijdens de lessen zo goed mogelijk te begeleiden. Als zij problemen signaleren bespreken ze die met je mentor. Je mentor is er om je te ondersteunen en te begeleiden bij zaken die met school en studie te maken hebben, maar eventueel ook bij andere zaken.

Voor specifieke situaties kan een beroep worden gedaan op specialisten binnen de school, zoals decanen, een orthopedagoog, dyslexiecoördinatoren, begeleiders Passend Onderwijs en persoonlijke mentoren. Ook worden er faalangstreductietrainingen, Rots en Water training en trainingen in sociale vaardigheden gegeven door docenten die zich daarin bekwaamd hebben. Verder kunnen leerlingen met hun problemen terecht bij een aantal vertrouwenspersonen.  Of een leerling in aanmerking komt voor bovenstaande ondersteuning kan (door leerling en ouders) besproken worden met de mentor, leerlingcoördinator en/of de ondersteuningscoördinator, Job van Ooijen. Een leerling hoeft niet via deze route te gaan voor een afspraak met een vertrouwenspersoon, die kan gewoon gemaakt worden. De ondersteuningscoördinator (op andere scholen weleens zorgcoördinator genoemd)  bewaakt de kwaliteit en samenhang van onze leerlingbegeleiding. 

Bij het kopje documenten vind je het schoolondersteuningsprofiel; dit document geeft weer welke mogelijkheden de school biedt voor de ondersteuning van leerlingen met uiteenlopende onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Het kan zijn dat de problematiek van een leerling zodanig is dat expertise van buiten de school nodig is. Daarvoor onderhoudt de school nauwe banden met een aantal gespecialiseerde instellingen. De school kent een Zorg Advies Team, dat regelmatig bijeenkomt. Aan dit team nemen naast onze eigen ondersteuningscoördinator en orthopedagoog, externe instanties als een leerplichtambtenaar, jeugdarts (GGD) en de schoolcoach vanuit Atra deel. Als de situatie daarom vraagt, kan er ook worden overlegd in een Multi Disciplinair Overleg (MDO). Hierin overleggen school, leerling, ouders en ketenpartners met elkaar over de gewenste ondersteuning en samenwerking.

Opleidingsschool (OPLIS)

Als opleidingsschool maakt het Kaj Munk College deel uit van de Opleidingsschool ROSA (met keurmerk van het ministerie van OCW). Goed onderwijs staat of valt met goede docenten, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Onze school draagt daarom graag bij aan het verzorgen van een goede praktijkopleiding voor nieuwe docenten en zijn daarom opleidingsschool voor studenten van meerdere lerarenopleidingen (o.a. de HvA, de ALO, de UvA en de VU). Stagiaires krijgen bij ons intensieve begeleiding en we verzorgen een deel van het opleidingsprogramma. We gebruiken daarom ook wel de naam ‘Opleiden in de School’ (OPLIS). Onze nauwe contacten met de lerarenopleidingen leveren ons bovendien nieuwe ideeën en inzichten op. Veel stagiaires zijn na het behalen van hun bevoegdheid doorgegroeid naar een vaste baan bij het Kaj Munk College.

Academische Opleidingsschool (AOS)

Het Kaj Munk College neemt als opleidingsschool deel aan een netwerk dat heeft geleid tot accreditatie als ‘academische opleidingsschool’. Dit betekent dat studenten hun onderzoeksopdracht op onze school kunnen verrichten. Ze worden daarbij ondersteund door
docenten van de school. Het Kaj Munk College wil een onderzoekende cultuur bevorderen, waarbij docenten met elkaar en samen met studenten onderzoek doen naar ons onderwijs om die steeds verder te verbeteren. Het vormgeven van de academische opleidingsschool gebeurt in nauwe samenwerking met een aantal andere scholen voor voortgezet onderwijs. Daarbij worden we ondersteund door hogescholen en universiteiten.